Tuesday, September 8, 2009

semangat memancing

Hari ahad,bersemangat aku nak pergi memancing.Punya la semangat sampai tak tido sehari.Dalam pukul 6.50 pagi aku dah bertolak ke lokasi.

Sampai di lokasi aku terus menyiapkan diri seperti memilih lokasi,baca doa,pasang umpan dan seterusnya membuat lontaran.sepuluh minit kemudian aku menukar lokasi.Siot tempat tak leh mancing rupanye....

Well aku terpaksa menukar lokasi ke tasik subang.dah kena tambah setengah jam bawak motor.Sampai kat sana bila aku membuat penelitian,macam tak best je tempat nih.Takde riak ikan patin kat air.tapi gua mantain je.

Matahari dah naik makin tinggi,awak dah kepanasan tepi tasik ikan tak naik naik lagi.tukar lagi lokasi,kat tempat air masuk.

Bila aku mengadap air tu aku rase kureng sesangat....dulu punya la banyak ikan talapia main main kat air tu,sekarang dah takde sekor pon.seingat aku la setahun lepas pemandangan kat situ lebih seratus ekor ade,tapi tu tinggal kenangan je.

Tasik subang tinggal kenangan.Patin dah takde,toman tak tau ade lagi tak,talapia settle tak bersisa.Aku sedih beb,manusia tamak sangat.tak jala mesti kerja jaring kalau aku jumpa memang aku hiris hiris tayar keta orang tu.

ade pon pagi tu aku nampak seekor `harapan' kaloi emas,tu pon tak tau berapa lama tuah tak kena jaring.Lakhnat punya orang,aku nak mancing pon dah tak mood

4 comments:

Najwa Aiman said...

Setuju dengan lu la bro. Puak yang guna jaring tu harus dijaringkan juga dan dibenamkan dalam tasik!

GAFARO said...

ko lagi ganas...

ikan punya pasal sanggup membunuh

pye:rudz said...

ini semua soal rezeki beb...

GAFARO said...

tapi dia pakai jaring beb....
tu yang aku hangin satu badan beb