Friday, April 1, 2011

Edisi April Fool: HARI KEBODOHAN SEDUNIA DAN SIAPA YANG BODOH.....

orang kata 1 april 1847 hari kematian penduduk Granada setelah di"prank"oleh tentera crusade spanyol

gua puas la cari akan asal usul April Fool tapi tak jumpa pon mengenai "battle of april fool" ni ...

kalender Crusade gua bukak, Aryan kalender pon gua bukak tapi tak jumpa pun....

yang gua jumpa ini :-

"April 1 is the 91st day of the year (92nd in leap years) in the Gregorian calendar. There are 274 days remaining until the end of the year. April 1 is most notable in the Western world for being April Fools' Day."


crusade terakhir dalam kurun ke 13 dan 1 april 1847 aku rasa dah moden sangat tarikh tu


dan fakta menarik yang aku jumpa


Siemens was founded in Berlin by Werner von Siemens in 1847. As an extraordinary inventor, engineer and entrepreneur, Werner von Siemens made the world's first pointer telegraph and electric dynamo, inventions that helped put the spin in the industrial revolution. He was the man behind one of the most fascinating success stories of all time - by turning a humble little workshop into one of the world's largest enterprises.






dan keputusan aku mengenai siasatan hari April Fool ni.....


orang bodoh dan tak reti kaji dan cari fakta je percaya 1 april 1847 ada orang islam satu bandar mati kena bakar dengan tentera salib...




*****bergurau itu boleh untuk mengeratkan silaturahim tapi jangan la bergurau dengan menjatuhkan maruah orang lain, mengaibkan individu dan perkara yang menyentuh sensitiviti individu atau komuniti...

13 comments:

Norazizah said...

Baru ku tahu :)


Follow Me

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

Nor: sama sama berkongsi maklumat

ez said...

kadang2 gua singgah sini lepas baca blog kawan gua phyruz. .ada soalan yg dah lama gua nak tanya. .

kenapa dekat blog lu ada gambar pa'ak?
lu ahli ke?

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

Ez: haha... takkan la pulak gua nak letak gamba maydin...

cryclown said...

gua layan 1 mei..ada cuti maaa..
xtau mana sejarahnya..hahahha

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

cryclown:gua layan semua hari yang ada cuti maa....

kadang kadang gua cuti sendiri...

pye:rudz said...

ini antara sebab yang jelas kenapa aku malas nak layan chain email. lagi-lagi yang melibatkan hal-hal agama nih, fih.

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

pye: tu la pasal bang... tapi bila benda tu nampak bodoh gua kena bagi wake up call kat semua orang supaya jangan ditipu lagi

ez said...

Haha setuju. .kita sezaman la gitu. .
Cuma org tertentu je akan mengabadikan gambar itu. .gua assume hikmat lu tinggi hehe. .

Fa-T said...

nak bergurau boleh.. tapi awas jangan sampai bibir berdarah.. kehkehkeh

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

ez: manada tinggi...datang meting selasa lepas pon malas

fa-t: ada dulu makan penendang gua pasal salah timing bergurau...haha

Najwa Aiman said...

Sesungguhnya April Fool itu salah dari dua segi-

1. Salah satu daripada tarikh dalam kalendar Gregorian;

2. Salah faham tentang kaitannya dengan Islam.

Aharks...!

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

naj: trima kasih atas info cik naj.....